Begeleiding bij oprichting bv

Een nieuwe stap in uw leven. U gaat een bv oprichten. In ieder geval moet u naar een notaris, maar ook verschillende vragen beantwoorden. Hoeveel kapitaal ga ik storten? Richt ik één bv op of meerdere? Welke soort aandelen heb ik nodig? Wat wordt de naam van mijn bv?

Een besloten vennootschap (bv) is een rechtspersoon. Het voordeel van een bv ten opzichte van een eenmanszaak is dat u niet met uw privévermogen aansprakelijk bent voor eventuele schulden, maar alleen voor het bedrag dat u aan kapitaal heeft gestort in uw bv. Wel moet u zorgen dat u als goed bestuurder handelt, anders bent u alsnog met u privévermogen aansprakelijk voor eventuele schulden.

Voor de oprichting van een bv moet u tenminste € 0,01 storten. Als bestuurder bent u in loondienst van uw bv en bent u verplicht een minimumloon op te nemen. Dit minimumloon wordt jaarlijks door de overheid vastgesteld.

Veel ondernemers richten meteen twee bv’s op. Eén bv is de holding en de andere bv is de werkmaatschappij. In de werkmaatschappij verricht u de activiteiten. In de holding staat u op de loonlijst. Met deze bv kunt u kapitaal uit het ondernemersrisico halen. Ook kunt u op deze manier fiscale voordelen behalen en aansprakelijkheid beter afschermen.

Onze oplossing

Voordat u naar de notaris gaat denken wij met u mee over de inhoud van de oprichtingsstatuten. Wat wordt de naam van de bv? Wat is de doelstelling van de bv? Welke soort aandelen kiest u, gewone of bijzondere? Welke wensen heeft u? Dit soort keuzes kunt u beter vooraf maken. Achteraf aanpassen zorgt namelijk voor meer kosten.

Bij de oprichting helpen wij met de inrichting van uw financiële administratie, zodat u de juiste informatie krijgt en tijdig bij kan sturen.

Ook worden verschillende afspraken schriftelijk vastgelegd, omdat deze anders niet rechtsgeldig zijn. U loopt dan het risico dat u alsnog aansprakelijk bent met uw privévermogen. Voorbeelden zijn een arbeidsovereenkomst, managementovereenkomst of een rekening-courantovereenkomst.

Heeft u nog vragen?