De Kamer van Koophandel zal voorlopig geen informatie verstrekken uit het zogenaamde UBO-register. De KVK zet deze stap naar aanleiding van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie.

Laptop

UBO-register

Voor een aantal juridische entiteiten bestaat de plicht om geregistreerd te zijn in het zogenaamde UBO-register. UBO staat voor ‘ultimate beneficial owner’, ofwel de uiteindelijke belanghebbende. Dit is de persoon die de uiteindelijke eigenaar is van, of de uiteindelijke zeggenschap heeft over een bv, stichting, vereniging of andere organisatie waarvoor de registratieplicht geldt. Het UBO-register is vooral bedoeld om witwassen en terrorismefinanciering tegen te gaan.

Onvoldoende onderbouwing

Via de KVK kunnen derden informatie uit het UBO-register opvragen. De bepaling die dit regelt is volgens het Hof echter onvoldoende onderbouwd, met name met het oog op bescherming van de privacy.

Privacy

Nederland heeft ervoor gezorgd dat de privacy zoveel mogelijk is beschermd; onder meer door afscherming van de UBO’s, registratie en betaling door raadplegers en informatie over de raadplegingen aan de UBO’s.

Informatiestop

De uitspraak van het Hof wordt nader bestudeerd. Toch wordt door de KvK voorlopig een informatiestop gehanteerd. Informatie is echter op basis van een vordering van de Officier van Justitie nog wel beschikbaar.

Let op! De uitspraak betekent niet dat er iets verandert aan de plicht om UBO’s in het register in te schrijven.