De inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK) is een korting op te betalen belasting waar ouders met jonge kinderen recht op hebben als zij aan bepaalde voorwaarden voldoen. In het Belastingplan 2023 is voorgesteld om de IACK vanaf 2025 af te schaffen.

Euro

Hoogte IACK

De IACK bedraagt in 2022 11,45% (x arbeidsinkomen minus € 5.219) met een maximum van € 2.534. De hoogte van de IACK in 2023 is op dit moment nog niet bekend.

Voorwaarden IACK

Als een kind op 1 januari 2023 jonger is dan 12 jaar en ten minste zes maanden staat ingeschreven op hetzelfde woonadres als een belastingplichtige, krijgt deze belastingplichtige, meestal de ouder of verzorger, in 2023 IACK. Het betreffende kind kan overigens een eigen kind zijn, maar ook bijvoorbeeld een stiefkind, geadopteerd kind of een kind uit een eerdere relatie van de partner.

Verder moet het arbeidsinkomen van de belastingplichtige in 2023 ten minste een nog nader te bepalen bedrag zijn (in 2022 is dat bedrag vastgesteld op € 5.220) en mag hij/zij geen of minder dan zes maanden een fiscale partner hebben. Heeft de belastingplichtige wel ten minste zes maanden een fiscale partner, dan heeft hij/zij toch recht op IACK als het arbeidsinkomen lager is dan van de fiscale partner.

Tip! Is uw arbeidsinkomen even hoog als dat van uw fiscale partner? Dan krijgt u alleen IACK als u de oudste van beiden bent. Bent u niet de oudste, dan krijgt uw fiscale partner de IACK.

Let op! Voor co-ouders geldt een uitzondering op de voorwaarden met betrekking tot het woonadres. Het kind mag in zo’n geval ook op het woonadres van uw ex-partner staan ingeschreven.

Afschaffing IACK

In het Belastingplan 2023 is opgenomen dat de IACK voor nieuwe gevallen wordt afgeschaft vanaf 2025. Dit betekent dat voor kinderen die in of na 2025 geboren worden, geen recht meer zal bestaan op de IACK. Voor kinderen geboren vóór 2025 blijft dit recht wel bestaan, zolang aan de voorwaarden wordt voldaan. Dit betekent dat in de periode van 1 januari 2025 tot en met 31 december 2036 voor sommige belastingplichtigen nog recht kan bestaan op IACK.

Tip! De IACK maakt het voor ouders financieel aantrekkelijk om werk met zorg voor kinderen te combineren. Om ouders ook vanaf 2025 te blijven stimuleren werk en zorg voor kinderen te combineren, wordt de kinderopvangtoeslag aangepast. Het is nog niet bekend hoe dat er precies uit gaat zien.

Let op! Het plan om de IACK per 2025 voor nieuwe gevallen af te schaffen, moet nog worden goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer.