De fiscus heeft jarenlang de aftrek van giften aan culturele instellingen te beperkt toegepast. Dit blijkt uit een juridische analyse, zo schrijft staatssecretaris Van Rij aan de Tweede Kamer.

Euro

Culturele giften

Voor giften aan culturele ANBI’s (algemeen nut beogende instellingen) mag een extra aftrek worden toegepast. Deze bedraagt 25% van het bedrag van de gift, met een maximum van € 1.250. Dit maximum wordt bereikt bij een gift van € 5.000.

Dubbele aftrek voor partners

Voor partners geldt dat zij beiden van de extra aftrek gebruik kunnen maken. Wanneer zij allebei € 5.000 aan een culturele ANBI schenken, is dus de maximale extra aftrek van 2 x € 1.250 = € 2.500 mogelijk. Nu blijkt dat in die gevallen slechts één keer de extra aftrek is toegepast.

Analyse

Naar aanleiding van Kamervragen is een analyse uitgevoerd, waarna de fout aan het licht kwam. Dit betekent dat sinds de invoering van de extra aftrek in 2012 jaarlijks zo’n 1.500 belastingplichtigen te weinig aftrek hebben gehad.

Correctie vanaf 2017

De Belastingdienst onderzoekt op welke manier een correctie kan worden toegepast voor de extra aftrek voor belastingjaren vanaf 2017. Daarbij speelt ook de uitvoerbaarheid een rol, met name nu de Belastingdienst al de handen vol heeft aan correcties in het kader van het arrest inzake box 3. De Tweede Kamer wordt hierover in augustus 2022 nader geïnformeerd. Ook zal de wet moeten worden aangepast, omdat deze nu niet in overeenstemming is met de destijds beoogde doelstelling.

Tip! Is de extra aftrek bij u in het verleden ten onrechte niet twee keer toegepast, teken dan bezwaar aan voor zover dit nog kan of vraag om ambtshalve herziening. U stelt uw rechten dan in ieder geval veilig.