Ondernemers die getroffen zijn door de coronacrisis kunnen tot 1 april 2022 bijzonder uitstel van betaling aanvragen voor de meeste belastingschulden. Vanaf 1 april dit jaar moeten alle nieuwe betalingsverplichtingen weer voldaan worden. Als dga moet u dan ook een mogelijke betalingsonmacht van uw bv weer apart melden.

Portemonnee

Betalingsonmacht

Als u als bestuurder van een bv uitstel van betaling voor uw bv heeft aangevraagd, merkt de fiscus dit tot en met 31 maart 2022 ook aan als een melding van betalingsonmacht. Uw melding is tijdig en rechtsgeldig voor verschuldigde belasting die behoorde te zijn afgedragen of voldaan vanaf 12 maart 2020.

Let op! Dit betekent dat u vanaf 1 april 2022 de betalingsonmacht van uw bv weer op de oude manier moet melden om uw aansprakelijkheid als bestuurder te beperken.

Aflossen belastingschulden

U moet uw belastingschulden namelijk in beginsel vanaf 1 oktober 2022 aflossen. U krijgt hiervoor vijf jaar de tijd.

Gevolgen melding

Een melding van betalingsonmacht beperkt de kans dat u aansprakelijk gesteld wordt voor belastingschulden van uw bv. Zijn betalingsmoeilijkheden namelijk tijdig gemeld, dan is een bestuurder niet aansprakelijk, tenzij de inspecteur kan bewijzen dat er sprake is van onbehoorlijk bestuur.

Naheffingsaanslagen tijdens bijzonder uitstel

Tijdens uw bijzonder uitstel krijgt u toch naheffingsaanslagen voor de belastingen waarvoor u bijzonder uitstel hebt. Op deze manier heeft u een overzicht van de belastingschuld die u na het einde van uw bijzonder uitstel moet gaan aflossen.

Let op! Deze naheffingsaanslagen en eventuele betaalverzuimboetes hoeft u dus niet te betalen. U hoeft er ook geen bezwaar tegen te maken.