Minimumtarief 140%

BalletVolgens de cao moeten zzp’ers tenminste 140% van het cao-loon verdienen. De opslag van 40% is bedoeld om extra kosten van de zzp’er, zoals een arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioen, te dekken.

Geen prijsafspraken

Eerdere afspraken over een minimumtarief werden bemoeilijkt door het feit dat ondernemers geen prijsafspraken mogen maken. Toezichthouder ACM (Autoriteit Consument en Markt) heeft op dit punt de teugels echter wat laten vieren. Waar zzp’ers samen met werknemers werken, mogen ze collectief onderhandelen over het tarief.

Architecten-cao

Ook in de architecten-cao is een regeling opgenomen dat zzp’ers een minimumvergoeding moeten krijgen. Wanneer men minder krijgt, ontstaat een vermoeden dat de zzp’er in loondienst is.

Algemeen minimumtarief van de baan

Eerder liet het kabinet een plan voor een algemeen minimumtarief voor zzp’ers varen. Het plan zou vrijwel onuitvoerbaar zijn en grote administratieve lasten met zich brengen. Er wordt nu gekeken naar een eerder voorstel om het al dan niet bestaan van een dienstbetrekking vast te stellen via een webmodule.