Blijf langer uitgerust na de vakantie

Blijf langer uitgerust na de vakantie

Publicatiedatum 26 augustus 2019

Die intensieve terugreis voelt u nog, de was ligt bergen hoog opgestapeld en de mailtjes stromen ongegeneerd binnen als u gaat inloggen.

Dag vakantie! Hallo realiteit.

Onderstaand geven wij tips om goed om te gaan met de werkdruk na de vakantie, zodat u voorkomt dat taken, verplichtingen en to-do lijstjes u boven het hoofd groeien!

Tip 1: relativeer de situatie
Voorkom dat u gelijktijdig te veel verantwoordelijkheden neemt. Dit leidt tot een negatief gevoel (schuldgevoel), omdat u nooit alles tegelijk kunt doen.

Relativeer de situatie door voor uzelf gedachten te creëren als: “ik kan maar één ding te gelijk doen” of “waar kan ik het beste mee beginnen”.

Tip 2: let goed op de tijd
In drukke periode kan het contraproductief werken om steeds op de klok te kijken, maar let eens in iets minder drukke periode op de klok. Dit kan rust geven. Welke taken verzorg ik en hoe lang duurt de taak nu echt? Vaak denkt u dat u langer met dingen bezig bent dan in werkelijkheid het geval is.

Tip 3: spreek verwachtingen uit
Ten eerste tegen uzelf! Stel geen hogere eisen aan uzelf dan aan anderen. Denk niet dat een ander verwacht dat u de mails van vrijdagmiddag nog voor het weekend moet wegwerken. Mogelijk is de afzender al lang naar huis en leest hij de mail pas maandag weer. Denk niet voor een ander!

Probeer verwachtingen te managen en het onderliggende mechanisme te beïnvloeden.

Tip 4: Manage je eigenverwachtingen
Bepaal wanneer “goed” ook echt “goed genoeg” is. Veel werk is nooit klaar en het kan altijd beter. Stel uw grenzen dus goed vast en bewaak deze goed om er niet aan onder door te gaan, zeker als u perfectionistisch van aard bent.

Een goede focus op het doel en het resultaat dat u met de opdrachtgevers hebt doorgenomen, helpt hierbij vaak. Houdt ook rekening met de talenten en capaciteiten van anderen waarmee u samenwerkt.

Tip 5: Van uitstel komt afstel
Bij drukte bent u geneigd om te blijven herverdelen en te prioriteren. Maar het juiste of optimale moment komt vaak niet. De taak blijft liggen. Veel uitstelgedrag komt neer op “ik heb er nu geen zin in, maar straks wel als ik me beter voel”. Terwijl u pas beter gaat voelen als u de (meestal minder leuke) taak hebt uitgevoerd. Dan is het maar gedaan en wordt de to-do list kleiner. En de werkdruk minder!

Vragen?

Stel uw vraag gerust bij één van onze adviseurs

Contact

Deel dit bericht via