6% Btw-tarief naar 9% vanaf 1 januari 2019

6% Btw-tarief naar 9% vanaf 1 januari 2019

Publicatiedatum 17 augustus 2018

Verkoopt u goederen en/of levert u diensten tegen het lage Btw-tarief van 6%. Vanaf 1 januari 2019 zal dit tarief naar verwachting worden verhoogd naar 9%.

Welke gevolgen heeft dat voor u?

  1. Uw boekhoudprogramma’s moeten worden aangepast, zodat u vanaf 1 januari 2019 het 9% Btw-tarief gebruikt. Wordt uw administratie verwerkt in Twinfield, welke in onze (VDLG) omgeving staat? Dan hoeft u niks te doen. Wij passen dit voor u aan.
  2. Op uw facturen moet het gebruikte Btw-tarief vermeld worden. Zorg ervoor dat hier het juiste Btw-percentage op uw factuur staat, zodat duidelijk blijkt dat met 6% of 9% Btw is gerekend.
  3. Houd bij het vaststellen van uw prijzen voor de particuliere markt vanaf 2019 rekening met deze Btw-verhoging.
  4. Pas uw kassasysteem aan, zodat u vanaf 1 januari 2019 het 9% Btw-tarief gebruikt.
  5. Heeft u geen of gedeeltelijk recht op Btw-aftrek, doe u inkopen voor 2019 in 2018. U kunt dan nog gebruik maken van het 6% tarief.
  6. Brengt u offertes uit voor 2019? Reken dan met het met 9% Btw-tarief.
  7. In alle lopende contracten kan deze Btw-verhoging naar 9% worden doorberekend. Staat in het contract vermeldt dat verhogingen niet kunnen worden doorberekend? Deze bepaling is in strijd met de wet (nietig) en kan hierdoor niet worden gebruikt.

Welke gevolgen heeft dit voor uw afnemers?

Is uw afnemer een particulier? Voor deze groep afnemers zullen uw producten en diensten duurder worden. Deze groep mag de betaalde Btw niet terugvragen.

Is uw afnemer een onderneming? Voor deze groep afnemers zal er niks wijzingen. Deze groep kan de Btw volledig terug vragen. Het kan zijn dat deze ondernemers geen of beperkt Btw mogen terug vragen, dan heeft dit wel gevolgen voor deze groep. U producten en diensten zullen duurder worden.

Welke gevolgen heeft dit als ik vooruit factureer?

Staatssecretaris Snel van Financiën heeft in de Tweede kamer toegezegd dat er geen naheffingen komen. Factureert u vooruit in 2018 voor het (gedeeltelijk) leveren van producten en/of diensten in 2019? U hoeft geen 3% extra Btw af te dragen (van 6% naar 9%) in 2019 aan de Belastingdienst.

De staatssecretaris noemde als voorbeeld een seizoenkaart van FC Den Haag. Hetzelfde geldt echter voor abonnementen en dergelijke. Volgens een persbericht van het ministerie geldt dit beleid voor alle goederen en diensten die onder het lage tarief vallen. Daaronder vallen bijvoorbeeld dus ook schilderwerkzaamheden aan de woning.

Normaal gesproken wordt er over het deel van de prestatie dat geleverd wordt, nadat een tariefsverhoging van kracht is geworden, btw nageheven. In zoverre is hier dus sprake van afwijkend en voor u een gunstiger beleid.

Welke gevolgen heeft dit als ik achteraf factureer?

Factureert u in 2019 nog voor levering van goederen en/of diensten die hebben plaats gevonden in 2018? U maakt dan nog gebruik van het 6% Btw-tarief. De situatie kan zich voordoen, dat u 2 verlaagde tarieven moet toepassen op de factuur in 2019. Voor levering van goederen en/of diensten verricht in 2018 voor 6% Btw en voor levering van goederen en/of diensten verricht in 2019 voor 9% Btw. Geef het 6% Btw bedrag aan bij vraag 1c van de Btw-aangifte.

Wat is de reden van deze verhoging?

De verhoging is onderdeel van het regeerakkoord dat is gesloten door het kabinet en heeft als doel de belasting op arbeid te verleggen naar belasting op consumptie. Het kabinet is van plan om de Btw-verhoging op te nemen in het Belastingplan 2019 dat op Prinsjesdag van dit jaar openbaar wordt. De Eerste en Tweede Kamer moeten dan nog akkoord gaan met de wijziging.

Vragen?

Stel uw vraag gerust bij één van onze adviseurs

Contact

Deel dit bericht via