Nieuws

In samenwerking met onze branche organisatie SRA bieden wij onderstaand nieuws aan.

RSS SRA Nieuwsbank

 • MRB-toeslag vervuilende diesels uitgesteld tot 2020 19 april 2018
  Per 1 januari 2019 zou er een toeslag gaan gelden in de motorrijtuigenbelasting (MRB) voor oude vervuilende dieselauto's. De inwerkingtreding van deze maatregel is echter vertraagd. De toeslag gaat naar alle waarschijnlijkheid pas gelden vanaf 1 januari 2020.
 • Nieuwe verdragsverklaring Belgische inwoner met Nederlands pensioen 19 april 2018
  Bent u woonachtig in België en ontvangt u vanuit Nederland pensioen? De Belastingdienst heeft mogelijk aan het begin van dit jaar uw verdragsverklaring over de pensioenuitkering ingetrokken. Die intrekking wordt hersteld, mits het uit Nederland afkomstig pensioen in België progressief en voor meer dan 90% wordt belast.
 • Bepaal waarde going concern agrarisch bedrijf met rekenhulp 18 april 2018
  Met de rekenhulp van de Belastingdienst kunnen agrariërs voor de periode 2016 tot en met 2017 de waarde going concern van hun bedrijf bepalen. Deze waarde is nodig om de schenk- en erfbelasting te kunnen bepalen. Recent is de online tool aangevuld met het jaar 2017.
 • Toch geen inhoudingsvrijstelling dividendbelasting voor vereniging of stichting 18 april 2018
  Bent u als stichting, vereniging of andere rechtspersoon niet onderworpen aan de vennootschapsbelasting, dan kunt u de ingehouden Nederlandse dividendbelasting terugvragen. Het kabinet ziet af van het voornemen tot invoering van een inhoudingsvrijstelling.
 • Loonkostenvoordeel? Verzilvering uiterlijk 1 mei 17 april 2018
  Maakte u in 2017 gebruik van de premiekorting oudere werknemer en/of de premiekorting arbeidsgehandicapte werknemer? Mogelijk heeft u dan dit jaar recht op een loonkostenvoordeel. Dan moet dit wel goed zijn aangegeven in de laatste aangifte loonheffingen over 2017.
 • Teruggave btw op zonnepanelen particulieren verruimd 17 april 2018
  Particulieren die zonnepanelen aanschaffen, kunnen de opgewekte energie terug leveren aan het energiebedrijf. Ze moeten zich bij de Belastingdienst aanmelden als ondernemer voor de btw en kunnen dan de btw op de zonnepanelen terugkrijgen. Deze regeling is onlangs verruimd.
 • AVG: hoe lang mag u persoonsgegevens bewaren? 16 april 2018
  Hoe lang mag u bij een vacature bijvoorbeeld de sollicitatiegegevens van kandidaten bewaren? Wat zijn de regels rond het bewaren van camerabeelden en de gegevens over het internetgebruik van uw medewerkers?
 • Fiscaal slim bijspringen bij aankoop woning kind 16 april 2018
  Ouders springen steeds vaker bij als de kinderen hun eerste huis kopen, zo blijkt uit onderzoek. Maar hoe doet u dat fiscaal zo gunstig mogelijk?
 • MIT-regeling: wees er snel bij! 13 april 2018
  De MIT-regeling is vanaf 17 april 2018 opengesteld voor mkb-ondernemers die plannen hebben voor een innovatief product, proces of dienst. Omdat de regeling in voorgaande jaren al binnen enkele dagen overtekend was, is het van belang voorstellen snel in te dienen.
 • Kunt u de inburgeringscursus onbelast vergoeden? 13 april 2018
  Een inburgeringscursus is verplicht om als buitenlander in Nederland te mogen verblijven en dus te werken. Heeft u werknemers die een dergelijke inburgeringscursus moeten volgen, dan overweegt u wellicht om de kosten die hiermee gepaard gaan te vergoeden. Kan en mag dit?
 • Aanslag erf- en schenkbelasting? Tijdelijk geen belastingrente 12 april 2018
  De Belastingdienst worstelt met problemen bij het opleggen van aanslagen erf- en schenkbelasting. Dit komt na invoering van een nieuw automatiseringssysteem. De problemen leveren een voordeel op voor de betreffende belastingplichtigen.
 • Ex moet meewerken aan oplossing pensioen in eigen beheer 12 april 2018
  Dga's mogen tegenwoordig geen pensioen in eigen beheer (PEB) meer opbouwen in hun bv. Voor de afwikkeling van het bestaande pensioen in eigen beheer is medewerking nodig van de (ex-)partner.
 • Onkostenvergoeding zakelijke reis van uw werknemer 12 april 2018
  Als ambtenaren op dienstreis gaan, gelden er vaste bedragen als onkostenvergoeding. Deze bedragen zijn vastgesteld volgens het Reisbesluit. Deze bedragen mag u ook toepassen voor zakelijke reiskosten van werknemers binnen uw bedrijf.
 • Verhoging verblijfskosten voor transportondernemers 11 april 2018
  Zelfstandige transportondernemers die meerdaagse internationale ritten maken, kunnen gebruikmaken van de regeling voor aftrek van verblijfskosten. Deze ‘eigen rijders’ mogen vanaf 2018 in de aangifte inkomstenbelasting per gereden dag € 36,50 aan verblijfskosten aftrekken.
 • Geen schenkbelasting bij trouwen 10 april 2018
  Als u gaat trouwen, huwelijkse voorwaarden overeenkomt of wijzigt, wordt in een aantal situaties geen schenkbelasting geheven.
 • Vijf btw-categorieën voor agrarische producten 9 april 2018
  Agrarisch ondernemers die voorheen gebruik maakten van de landbouwregeling krijgen nu te maken met de verplichte aangifte omzetbelasting. Om het terugvragen van btw te vergemakkelijken, heeft de Werkgroep Landelijke Landbouwnormen van de Belastingdienst vijf categorieën in het leven geroepen waarop de herziening omzetbelasting van toepassing is.
 • Betalingen aan vrijwilligers? Pas de voorwaarden goed toe! 9 april 2018
  Veel verenigingen en stichtingen betalen hun vrijwilligers, zonder inhouding van loonheffingen. Blijkt achteraf dat de stichting of vereniging vennootschapsbelastingplichtig is, dan loopt de vereniging of stichting het risico op naheffingen omdat de vrijwilligersregeling in de loonbelasting ten onrechte is toegepast.
 • Testing digital waybills in Benelux 6 april 2018
  Haulage companies and their customers in The Netherlands, Belgium and Luxembourg are no longer required to use paper waybills for transport within the Benelux. In collaboration with colleagues in Belgium and Luxembourg Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructure and Water Management) has just launched a three-year trial of digital waybills in the region.
 • Rijksbijdrage van invloed op aftrek btw? 5 april 2018
  Voor het uitvoeren van bepaalde taken kunnen organisaties rijksbijdragen ontvangen. De vraag is of deze bijdragen van invloed zijn op de aftrek van btw, als de betreffende organisatie zowel vrijgestelde als belaste prestaties levert.
 • Fiscus gaat belastingtelefoon verbeteren 5 april 2018
  Uit diverse onderzoeken blijkt dat de kwaliteit van de belastingtelefoon nog te wensen overlaat. Vandaar dat de Belastingdienst een aantal maatregelen neemt om deze kwaliteit te verbeteren.

Deel deze pagina

Vragen?

Stel uw vraag gerust bij één van onze adviseurs

Contact

Aangesloten bij: